Fuseren. En dan ook harmoniseren? - Stadhouders Advocaten
Home Actueel Fuseren. En dan ook harmoniseren?

Fuseren. En dan ook harmoniseren?

29-07-2021

Dit artikel is meer dan 12 maanden maanden geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn

Een fusie kwalificeert als een ‘overgang van (een deel van) een onderneming’. Dit heeft tot gevolg dat de werknemers die overgaan naar de ‘verkrijger’, hun bestaande arbeidsvoorwaarden behouden. Vaak gelden daardoor na een fusie binnen één onderneming verschillende arbeidsvoorwaardenregelingen. Dat kan onhandig zijn. Kun je deze verschillende arbeidsvoorwaarden harmoniseren?

Harmoniseren is wijzigen van arbeidsvoorwaarden

Volgens Europese en nationale rechtspraak kan de verkrijger de arbeidsvoorwaarden niet neerwaarts aanpassen vanwege een overgang van onderneming. De wens om te harmoniseren kan die wijziging niet rechtvaardigen. De verkrijger kan de arbeidsvoorwaarden alleen wijzingen om dezelfde redenen als de vervreemder dat kon. Zolang maar duidelijk is dat die redenen niet door de overgang van onderneming zijn ontstaan of daarmee verband houden!

Een harmonisatiewens die verband houdt met de fusie is niet toegestaan

Onlangs bevestigde de kantonrechter dit uitgangspunt na een overname van contractactiviteiten door een onderwijsinstelling. Het argument van de verkrijger was dat een functie door de overname niet meer uitvoerbaar was en daardoor was vervallen. Volgens de rechter was dat geen rechtvaardiging voor wijziging van de functie en aanpassing van arbeidsvoorwaarden. De reden, namelijk verschillen in de organisatie, is terug te voeren op de overgang van onderneming en kan daarom geen grond zijn voor de gewenste wijziging.

De praktijk wijst uit dat een harmonisatiewens rondom een fusie bijna altijd in verband gebracht wordt met die fusie. Doorgevoerde neerwaartse wijzigingen in de arbeidsvoorwaarden zijn dan nietig.

Vragen over fusie, reorganisatie en herstructurering?

Bel of mail mij gerust.

Madeleine Stefelsstefels@stadhouders.nl

Lees meer over