Publiekslieveling? Nieuw huurcontract? Denk aan een coronaregeling! - Stadhouders Advocaten
Home Actueel Publiekslieveling? Nieuw huurcontract? Denk aan een coronaregeling!

Publiekslieveling? Nieuw huurcontract? Denk aan een coronaregeling!

28-04-2022

Dit artikel is meer dan 15 maanden maanden geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn

Werk je met publiek? Opgelet bij nieuwe huurcontracten. Het kabinet is niet van plan bij nieuwe coronamaatregelen nog generieke coronasteun uit te delen. Veel van de coronamaatregelen beperken de publiekstoegang. De omzetverliezen veroorzaakt door die maatregelen komen voortaan voor risico van de ondernemer. De ondernemer kan ook minder snel aanspraak maken op huurkorting bij zijn verhuurder. Nieuwe coronamaatregelen zijn minder snel een “onvoorziene omstandigheid”. Dat geldt zeker bij nieuwe huurcontracten. Organisaties en ondernemers die voor hun omzet afhankelijk zijn van publiek moeten bij nieuwe contracten daarom een specifieke coronaregeling bespreken.

Coronasteun voorbij

“De corona-aanpak wordt voorspelbaarder door de inzet van vier scenario’s die de samenleving zoveel mogelijk open moeten houden. Dat vergt een gedeelde inspanning van burgers, overheid en bedrijfsleven. Het kabinet verwacht dat werkenden en ondernemers zich aan de meeste coronamaatregelen kunnen aanpassen. Bij mogelijke nieuwe maatregelen tegen corona wil het kabinet daarom niet opnieuw generieke overheidssteun geven.” Dat is het nieuwsbericht van 1 april.

Huurkorting

Huurders met omzetverlies als gevolg van coronamaatregelen, konden vragen om huurvermindering. Verhuurders waren niet zomaar bereid dit ondernemersrisico te delen. Inmiddels heeft de Hoge Raad bepaald dat de overheidsmaatregelen tegen de pandemie, die het huurgebruik beperken, onvoorziene omstandigheden in de zin van art. 6:265 BW zijn. De rechter kan in zo’n geval de huurprijs minderen. De rekenregel is dat het financiële nadeel gelijk tussen verhuurder en huurder moet worden verdeeld, voor zover dit nadeel niet al (deels) gecompenseerd is door de financiële steun van de overheid aan de huurder in de vorm van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL).

Nieuw contract?

Dit uitgangspunt geldt uiteraard alleen voor huurovereenkomsten die zijn gesloten vóór 15 maart 2020. Voor nieuwe contracten geldt dat de huurder het risico accepteert als hierover niets wordt afgesproken. Huurder telt immers als een gewaarschuwd ondernemer. Probeer daarom een regeling te treffen, waarbij de risico’s worden verdeeld.

Sparren over nieuwe huurcontracten? Neem dan contact met mij op: Clemens Mesker, mesker@stadhouders.nl.

 

 

Lees meer over