Home Rechtsgebieden Advocaten Contact

Nieuws

Nieuws

Alimentatie met 1,5% geïndexeerd per 1 januari 2018.

 

Alimentatiebedragen stijgen jaarlijks op grond van artikel 1:402a BW, zoals ook ieder jaar het loon en prijspeil verandert. Het percentage indexering wordt vastgesteld door de minister van Justitie.

Per 1 januari 2018 is de alimentatie met 1,5% verhoogd.

 

 

Het nieuwe regeerakkoord: grote gevolgen voor het arbeidsrecht!


Het arbeidsrecht gaat weer op de schop. Uitgangspunt voor het nieuwe kabinet is dat werkgeverschap aantrekkelijker moet worden, zodat werkgevers eerder bereid zijn mensen in dienst te nemen.
De belangrijkste voornemens worden hier kort samengevat.
> Lees verder
 

 

Privacywetgeving: wat is de AVG?

Martine ten Voorde en Clemens Mesker geven de workshop 'Privacywetgeving: wat is de AVG?'
Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing. Deze Europese Verordening vervangt de Wet bescherming persoonsgegevens. De AVG regelt een versterking en uitbreiding van privacyrechten en legt meer verantwoordelijkheid bij organisaties. Wat moet je als bedrijf doen om hieraan te voldoen? > Lees verder

 

 

Diana de Wolff, bijzonder hoogleraar Advocatuur


Mr. Diana de Wolff (1959) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Advocatuur aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Leerstoel Advocatuur, en wordt mogelijk gemaakt door de Nederlandse Orde van Advocaten. Het gaat om een benoeming voor vijf jaar. De Wolff volgt Britta Böhler op, die de leerstoel sinds 2012 bekleedde.
> Lees verder

 

 

Nieuwe druk boek ‘Arbeidsrecht in de praktijk’


Het arbeidsrecht is in 2015 ingrijpend gewijzigd door de inwerkingtreding van de Wet werk en zekerheid (WWZ) en de daarop gebaseerde besluiten. In de negende druk werden de nieuwe regelingen verwerkt, voor zover zij medio 2015 bekend waren.

 

Inmiddels, één jaar later, kan een eerste tussenstand van de op die nieuwe regelingen gebaseerde praktijk worden opgemaakt. De tiende druk van 'Arbeidsrecht in de praktijk' is dan ook grotendeels herzien naar de stand van zaken in de wet- en regelgeving per 1 juli 2016.‘Themamiddag ‘De WWZ, een nieuw ontslagrecht’

 

Op vrijdag 26 juni jl. organiseerde Stadhouders Advocaten in Villa Jongerius een middag voor een aantal van onze cliënten met als thema ‘De WWZ, een nieuw ontslagrecht’. Zij werden door Diana de Wolff en Dirk van Genderen bijgepraat over de gevolgen van de inwerkingtreding op 1 juli 2015 van de tweede tranche van de WWZ, een wet die het Nederlandse ontslagrecht ingrijpend heeft gewijzigd.

 

Het is de bedoeling dat Stadhouders Advocaten met regelmaat bijeenkomsten gaat organiseren over nieuwe ontwikkelingen op de rechtsgebieden waarop wij deskundig zijn. De WWZ staat begin volgend jaar opnieuw op de agenda, dan met als onderwerp de derde tranche (de wijziging van de WW m.i.v. 1 januari 2016) en de eerste praktijkervaringen met de WWZ.

 


Familierechtspecialisten bij Stadhouders


Vanaf 15 januari 2015 zijn de familierechtspecialisten bij Stadhouders Advocaten: Esther Pouls en  Marit Vaandrager.Nieuws op Verder Online

 • Legal Woman of the Year Janneke Mulder: ‘Mediaton maakt milder’

  Legal Woman of the Year Janneke Mulder: ‘Mediaton maakt milder’ Veel ruimte voor emoties, inzicht in elkaars gedrag en toewerken naar wederzijds begrip: echtscheidingsmediator en Legal woman of the year Janneke Mulder heeft een geheel eigen aanpak bij scheidingen.

  Lees meer

 • ‘Drijf het geschil bij een echtscheidingszaak niet op de spits’

  ‘Drijf het geschil bij een echtscheidingszaak niet op de spits’ Mensen die gaan scheiden zijn vooral gebaat bij een echtscheidingsadvocaat die bemiddelt in plaats van de strijd aangaat. Ook rechters kunnen meer doen om een conflict niet uit de hand te laten lopen. Een gesprek met bijzonder hoogleraar advocatuur Diana de Wolff.

  Lees meer

 • ‘Voorbereiding op ouderschap voorkomt scheidingen’

  ‘Voorbereiding op ouderschap voorkomt scheidingen’ Een goede voorbereiding op de rol als vader of moeder kan een huwelijk redden. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat goede voorlichting over ouderschap een relatiebreuk kan voorkomen. Wanneer stellen een kind krijgen, hebben ze namelijk veel vaker conflicten.

  Lees meer

 • ‘Regelmatig te weinig aandacht voor kinderen’

  ‘Regelmatig te weinig aandacht voor kinderen’ Veel ouders maken zich bij een scheiding zorgen om hun kinderen. Dianne Kroezen, voorzitter van de vFAS (Nederlandse Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators), praat daarover met NU.nl. ‘Ondanks het feit dat veel ouders zich druk maken over het welzijn van de kinderen, is er vaak weinig aandacht voor ze tijdens een scheiding.’

  Lees meer

 • Pensioenverdeling ‘ondergeschoven kindje’ bij gescheiden vrouwen

  Pensioenverdeling ‘ondergeschoven kindje’ bij gescheiden vrouwen Vrouwen zetten pensioen bij een scheiding heel vaak niet op de agenda, bleek onlangs uit onderzoek. Hoe komt het dat het pensioen een ondergeschoven kindje is? En vooral: hoe kunnen we dit doorbreken? Een interview met Josine Westerbeek-Huitink, voorzitter van Mijnpensioenoverzicht.nl.

  Lees meer

 • Gemeenten nemen vaker maatregelen om vechtscheidingen te voorkomen

  Gemeenten nemen vaker maatregelen om vechtscheidingen te voorkomen Steeds vaker nemen gemeenten maatregelen om problematische scheidingen te voorkomen. Kinderen zijn vaak de dupe en daar moet volgens veel gemeenten verandering in komen. Lange tijd werd dat niet als taak gezien va de overheid, maar het lijkt erop dat dat aan het veranderen is.

  Lees meer

 • Merendeel vrouwen bespreekt pensioen niet tijdens scheiding

  Merendeel vrouwen bespreekt pensioen niet tijdens scheiding Twee op de drie gescheiden vrouwen in Nederland bespreekt de verdeling van het pensioen niet tijdens de scheiding. En maar liefst 45% van de vrouwen denkt dat een scheiding geen invloed heeft op het pensioen. Dit blijkt uit onderzoek dat Motivaction uitvoerde in opdracht van Mijnpensioenoverzicht.nl. Voor deze vrouwen heeft dit mogelijk financiële gevolgen, met in het ergste geval een flink pensioentekort.

  Lees meer

 • vFAS-voorzitter Dianne Kroezen: ‘Kinderen krijgen een steeds belangrijkere rechtspositie’

  vFAS-voorzitter Dianne Kroezen: ‘Kinderen krijgen een steeds belangrijkere rechtspositie’ Een jongen van twaalf mag zelf beslissen of hij wel of geen chemokuur ondergaat, zo oordeelde de rechter onlangs. Dat de rechtbank uiteindelijk beslist over een medische behandeling van een jongen van twaalf jaar oud, komt niet vaak voor. ‘Dit is in mijn ogen een unieke zaak’, zegt Dianne Kroezen, voorzitter van de vereniging Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS). ‘Vaak komen ouders er bij een dergelijke medische behandeling uiteindelijk wel samen uit en hoeft de rechter niet ingeschakeld te worden.’

  Lees meer

 • Nieuwe wet: niet meer alles samen delen bij scheiding

  Nieuwe wet: niet meer alles samen delen bij scheiding De afspraken rondom het huwelijk zijn veranderd: op 1 januari 2018 is de wet beperkte gemeenschap van goederen ingevoerd. Voorheen was het zo dat wanneer er geen huwelijkse voorwaarden werden gemaakt, automatisch sprake was van een algehele gemeenschap van goederen. Door de nieuwe wet is dit veranderd.

  Lees meer

 • Uit elkaar? Vier het met een scheidingstaart

  Uit elkaar? Vier het met een scheidingstaart Voor wie dacht dat de taart alleen aangesneden mag worden bij bruiloften, geboorten en verjaardagen, heeft het mis. De scheidingstaart is een nieuwe fenomeen. Ook de scheiding mag gevierd worden en een goed stuk taart mag daarbij niet ontbreken.

  Lees meer

 • Britse rechter weigert scheiding

  Britse rechter weigert scheiding De 65-jarige Tini Owens wilde scheiden van haar 78-jarige man Hugh, maar hij wilde dat niet. Twee rechters die de zaak behandelden, oordeelden dat er nog toekomst zit in het huwelijk en vonden een scheiding niet gewenst.

  Lees meer

 • VU Amsterdam benoemt eerste bijzonder hoogleraar mediation

  VU Amsterdam benoemt eerste bijzonder hoogleraar mediation De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft Dick Allewijn benoemd als bijzonder hoogleraar Mediation aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. De VU is daarmee de eerste universiteit van Nederland met zo’n bijzondere leerstoel.

  Lees meer

 • Na scheiding heeft vrouw nog steeds minste inkomen

  Na scheiding heeft vrouw nog steeds minste inkomen Een scheiding heeft altijd financiële gevolgen, voor beide ex-partners. Maar voor de vrouw het meeste, bleek uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vrouwen hebben na de scheiding het grootste koopkrachtverlies.

  Lees meer

 • Klokhuis maakt serie en site over scheiden

  Klokhuis maakt serie en site over scheiden Klokhuis maakt een speciale serie over scheiden voor kinderen. Niet leuk, wél belangrijk, zeggen de makers van het jeugdprogramma (NTR). Ieder jaar horen in Nederland ongeveer 70.000 kinderen dat hun ouders gaan scheiden. Toch zijn de meeste programma’s gericht op volwassenen. Klokhuis wil dit gevoelige onderwerp meer bespreekbaar maken en komt, naast de serie, ook met een speciale website.

  Lees meer

 • Divorce Challenge afgesloten met meer dan 500 inzendingen

  Divorce Challenge afgesloten met meer dan 500 inzendingen Ouders, familieleden, leraren, huisartsen en kinderen: uit alle hoeken kwamen inzendingen voor de Divorce Challenge, die eind vorig jaar van start ging. Het leverde maar liefst 506 bruikbare ideeën op. De vijf beste inzendingen krijgen binnenkort een uitnodiging van minister Van der Steur.

  Lees meer

 • Kerk te schichtig bij echtscheiding

  Kerk te schichtig bij echtscheiding De meningen van kerkelijk leiders over de rol van de kerk bij een echtscheiding zijn verdeeld. Toch zijn veel van hen het over één ding eens. De kerk moet op dit punt minder terughoudend zijn. Die conclusie volgt uit het symposium ‘Stuk Geluk’, dat onlangs plaatsvond in Ede.

  Lees meer

 • Alimentatie met 2,1% omhoog

  Alimentatie met 2,1% omhoog Jaarlijks wordt de alimentatie geïndexeerd. Voor alimentatie geldt namelijk niet de algemene inflatiecorrectie, maar geldt een aparte wettelijke indexering. Ex-partners kunnen na een scheiding een alimentatieplicht hebben, voor zowel partner- als kinderalimentatie.

  Lees meer

 • Verplichte opvoedcursus moet zorgen voor afname kindermishandeling

  Verplichte opvoedcursus moet zorgen voor afname kindermishandeling Nederlandse ouders moeten een cursus volgen om kindermishandeling te voorkomen. Dat vindt Taskforce Kindermishandeling, een werkgroep onder leiding van Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam.

  Lees meer

 • Advocaatkosten procedure terugvordering alimentatie niet aftrekbaar

  Advocaatkosten procedure terugvordering alimentatie niet aftrekbaar De kosten die worden gemaakt om alimentatie of een afkoopsom te krijgen of te behouden, mogen als aftrekpost worden opgevoerd in de aangifte inkomensbelasting. Het gaat om onder meer advocaatkosten, telefoonkosten, portokosten, reiskosten en incassokosten. Advocaatkosten die worden gemaakt om de vermogensrechtelijke afwikkeling te regelen, mogen niet als aftrekpost worden opgevoerd.

  Lees meer

 • Echtscheiding lang niet altijd een complexe (v)echtscheiding

  Reactie van de vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators, kortweg 'vFAS', op de uitzending van dinsdag 15 maart over ‘ complexe (v)echtscheidingen'. Het onderzoeksprogramma dat misstanden aan de kaak stelt liet in de uitzending onder meer ervaringsdeskundige kinderen aan het woord.

  Lees meer

 • Mening kind onder 12 jaar van belang bij (v)echtscheiding

  Kinderen die jonger zijn dan 12 jaar hebben momenteel geen stem tijdens (v)echtscheidingszaken. Daar moet verandering in komen, vindt D66. De politieke partij is van mening dat de leeftijdsgrens losgelaten moet worden. “Kinderen kunnen heel goed aangeven wat zij willen als hun ouders uit elkaar gaan”, aldus Vera Bergkamp, Kamerlid van D66, tijdens het debat over vechtscheidingen.

  Lees meer

 • Scheidingen te complex voor doe-het-zelf traject

  Scheidingen te complex voor doe-het-zelf traject Steeds meer zaken worden online geregeld. Zo ook ‘scheiden’. De overheid heeft een officieel online scheidingsplatform opgericht: Rechtwijzer-uit-elkaar. Want ‘als je online kunt daten, waarom dan ook niet scheiden via diezelfde weg?’ In de Volkskrant van 27 februari komt vFAS-voorzitter Dianne Kroezen aan het woord.

  Lees meer

 • Kinderontvoering wordt niet tegengehouden door erkenning

  Kinderontvoering wordt niet tegengehouden door erkenning Onlangs heeft het Centrum Internationale Kinderontvoering (IKO) een onderzoek laten uitvoeren naar de informatievoorziening betreffende het gezamenlijk ouderlijk gezag voor ongehuwde ouders. Hieruit bleek dat er onder gemeenten geen eenduidig beleid is. Ook werd duidelijk dat ongehuwde vaders daardoor worden achtergesteld.

  Lees meer

 • Rotterdam eerste stad met APK voor gescheiden ouders

  Rotterdam eerste stad met APK voor gescheiden ouders In 2014 gingen ongeveer 20.000 koppels met kinderen uit elkaar. Circa één op de vijf scheidingen loopt uit op een vechtscheiding. Taskforce Kindermishandeling is van mening dat dit een vorm van kindermishandeling is. Kinderen voelen zich namelijk niet veilig thuis, terwijl dit een basisbehoefte zou moeten zijn.

  Lees meer

 • Ziekte aanleiding voor scheiding

  Een hersenbloeding, een ernstig ongeluk, er zijn tal van oorzaken waardoor iemand hulpbehoevend kan raken of plotseling ander gedrag vertoont. Voor een huwelijk kan zo’n ernstige ziekte of handicap fataal zijn. Het zorgen voor een zieke partner kan zo zwaar zijn, dat wordt besloten om te scheiden.

  Lees meer

 • Ruim kwart gescheiden ouders kiest voor co-ouderschap

  Ruim kwart gescheiden ouders kiest voor co-ouderschap Van de in 2010 gescheiden ouders koos 27 procent voor co-ouderschap. Bij 70 procent van de gescheiden paren gingen de kinderen (voornamelijk) bij de moeder wonen, bij 3 procent werd de vader de hoofdopvoeder. Twee jaar na de scheiding had 80 procent nog steeds een co-ouderschap.

  Lees meer

 • Meerouderschap voorlopig niet mogelijk

  Meerouderschap voorlopig niet mogelijk Meer dan ‘gewoon’ twee wettelijke ouders kunnen kinderen in Nederland voorlopig niet hebben. Zo blijkt uit het nieuwe regeerakkoord. Het nieuwe kabinet wil eerst onderzoeken wat de gevolgen zullen zijn van een eventuele wetswijziging naar ‘meerouderschap’.

  Lees meer